showcase

Tracon VI Tampere-talossa 3.-4. syyskuuta 2011!

Vanhemmille

Katse horisonttiin!Tampereen roolipeli- ja animetapahtuma Tracon VI on kuudennen kerran Tampereella järjestettävä yleisötapahtuma japanilaisen animaation (anime) ja sarjakuvan (manga) sekä roolipelien harrastajille.

Suuri osa Traconin kävijöistä on alaikäisiä. Tälle sivulle on koottu ohjeita ja tietoja heidän vanhemmilleen ja huoltajilleen.

Ikä- ja sukupuolijakauma

Kävijöiden ikäjakauma on erittäin laaja ja pienessä määrin kävijöitä on oikeastaan joka ikäryhmästä. Suurin osa kävijöistä lukeutuu japanilaisen populaarikulttuurin nuoren polven harrastajiin, iältään yleensä 12-25 vuotta. Kävijöistä noin 75 % on tyttöjä ja 25 % poikia. Poikkeamia esiintyy eri harrastusten osa-aloissa, esimerkiksi cosplay-pukuilun harrastajista suuri osa on nuoria tyttöjä.

Suurin osa tapahtuman vapaaehtoistyöntekijöistä on 18 vuotta täyttäneitä ja kaikki vähintään 15 vuotta täyttäneitä. Tehtävät, jotka edellyttävät juridista vastuuta (järjestyksenvalvonta, lipunmyynti ym.) ovat täysi-ikäisten hoidossa. Tavoitteena on kuitenkin tarjota nuoremmillekin heidän halutessaan mahdollisuus toteuttaa esimerkiksi ohjelmanumeroita tai muuten avustaa tapahtuman tekemisessä.

Tapahtumapaikka

Tracon järjestetään Tampere-talossa Tampereen keskustan tuntumassa. Tampere-talo on Pohjoismaiden suurin kongressi- ja konserttikeskus. Tampere-talossa yleisölle avoimet alueet on selkeästi rajattu ja paikalla on opasteita.

Tampere-talon välittömässä läheisyydessä sijaitseva Sorsapuisto toimii myös hyvällä säällä kävijöiden oleskelualueena. Sorsapuisto ei kuulu viralliseen tapahtuma-alueeseen, mutta Traconin järjestyksenvalvojat partioivat myös siellä.

Pääosa kävijöistä saapuu tapahtumaan julkisilla kulkuvälineillä. Tapahtumapaikka sijaitsee kävelymatkan sisällä rautatieasemasta ja linja-autoasemasta.

Turvallisuus

Turvallisuutta Traconissa valvovat koulutetut järjestyksenvalvojat. Järjestyksenvalvojat ovat nopeasti tunnistettavissa huomioliiveistä, muut järjestäjät nimilapuista sekä t-paidoista. Kaikilta järjestelyyn osallistuvilta voi kysyä apua epäselvyystilanteissa. Keskeisellä paikalla tapahtuma-aluetta on jatkuvasti miehitetty infotiski.

Tapahtumassa on Suomen punaisen ristin ensiapupiste.

Mitä Traconissa tehdään

Tracon on luonteeltaan aktiivisten harrastajien tapahtuma, jossa suureen osaan ohjelmanumeroita voi osallistua myös yleisö. Tällaisiin lukeutuvat monenlaiset työpajat, joissa harrastetaan esimerkiksi askartelutyyppisiä tehtäviä, piirustusta tai harjoitellaan erilaisia tansseja sekä muita performanssilajeja. Traconissa on myös monenlaisia kilpailuja ja turnauksia, kuten cosplay-pukukilpailu, bofferiturnaus ja piirustuskilpailu. Kilpailuissa voi voittaa keräilytuotteita, harrastusvälineitä tai lahjakortteja alan liikkeisiin.

Tapahtumassa on useita näytösohjelmia, kuten tanssi- ja videoesityksiä. Videoesitysten yhteydessä ilmoitetaan tarvittaessa suositusikäraja ennen ohjelman aloittamista. Muut ohjelmanumerot soveltuvat kaiken ikäisille. Muista ohjelmanumeroista löytyy mm. luentoja, paneelikeskusteluja, tiedotustilaisuuksia sekä eri harrastusyhteisöjen tapaamisia eli miittejä.

Nuorille kävijöille monesti tärkeimpiä syitä harrastustapahtumissa vierailuun ovat muiden samaan ikäryhmään kuuluvien harrastajien tapaaminen sekä cosplay-pukuilun harrastaminen. Valtaosa kävijöistä osallistuu myös vähintään yhteen ohjelmanumeroon sekä tutustuu myyntipöytien tarjontaan.

Miltein kaikki ohjelmanumerot ovat suomenkielisiä. Ohjelmanumeroiden osana näytettävät kuva- ja videomateriaalit voivat sisältää myös englannin tai japanin kieltä.

Tapahtuman järjestäjät

Traconin järjestää Tracon ry:n nimittämä järjestelytoimikunta eli conitea, jonka muodostavat pääjärjestäjä ja noin 35 muuta vapaaehtoista aktiiviharrastajaa. Järjestelytoimikunnan lisäksi Traconissa on talkootyöläisiä mm. järjestyksenvalvojina, lipunmyynnissä, narikassa ja infotiskillä sekä kymmeniä luennoitsijoita ja muita ohjelmanjärjestäjiä. Kaikenkaikkiaan Traconin tekemiseen osallistuu noin 350 henkilöä. Kaikki järjestely tehdään vapaaehtoistyönä.

Tracon ry:n lisäksi monet alan harrastusyhdistykset osallistuvat Tracon ry:n tekemiseen. Tapahtuma rahoitetaan lipputuloilla sekä myyntipöytiä pitävien yritysten sponsoroinnilla.

Raha

Traconin pääsymaksu on koko viikonlopulta 20 euroa ja yhdeltä päivältä 10 euroa. Lauantain päiväranneke on voimassa lauantaina kello 10–20 ja sunnuntain päiväranneke sunnuntaina kello 8–18. Lisätietoja pääsylipuista lippusivulta.

Pääsymaksu oikeuttaa osallistumaan kaikkiin ohjelmanumeroihin lukuunottamatta tiettyjä turnauksia ja työpajoja, joissa on erillinen osallistumis- tai materiaalimaksu. Tapahtumasta tietoja sisältävä ohjelmalehti on maksuton, kuten myös vaatesäilytys sekä WC-tilat.

Cosplay-kilpailuihin ennakkoon hyväksytyt osallistujat saavat maksuttoman pääsylipun kilpailupäivänään (pukukisa ja esityskisa) tai koko viikonlopuksi (World Cosplay Summit -karsinta). Cosplay-pukukilpailun katsominen puolestaan edellyttää maksuttoman pääsylipun hankkimista. Näitä lippuja jaetaan tapahtumapaikalla.

Traconissa on useita alan yritysten myyntipöytiä, joissa on myynnissä mm. lehtiä, kirjoja, elokuvia, CD-levyjä, paitoja, keräilytuotteita ja monenlaisia harrastusvälineitä. Lista myyjistä löytyy erilliseltä sivulta.

Monet nuoremmat harrastajat tekevät usein harrastukseen liittyviä hankintoja Traconin kaltaisten tapahtumien myyntipöydiltä, sillä valikoima on monesti yksittäisiä myymälöitä laajempi. Lisäksi esimerkiksi kustantajat tarjoavat myyntiin tuotteidensa aiempia numeroita, joita ei välttämättä ole saatavilla muilla keinoin. Myytävien tuotteiden hintahaitari on pääsääntöisesti parista eurosta muutamaan kymmeneen euroon.

Myyntipöydät ovat erillisellä alueella, eikä myyntitoiminta kuulu osana yksittäisiin ohjelmanumeroihin. Poikkeuksen tekevät yhdistyspöydät, taidekuja sekä mangakirpputori. Toimintaansa esittelevät yhdistykset voivat yhdistyspöydillä harjoittaa pienimuotoista myyntitoimintaa. Taidekujalla kotimaiset, nuoret piirtäjät myyvät itse tekemiään teoksia ja mangakirpputorilla myydään kirpputorihenkisesti kävijöiden myyntiin luovuttamia kirjoja.

Tapahtumapaikalla on kaksi kahviota. Tapahtumapaikan läheisyydestä löytyy lisäksi ostoskeskus Tullintori, jossa on kauppoja ja ravintoloita.

Maksuja myyjille ei, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, voi yleensä suorittaa kuin käteisellä. Lähin Otto-automaatti löytyy kauppakeskus Tullintorilta.

Majoitus

Tapahtuma on auki lauantain ja sunnuntain välisen yön yli, mutta itse tapahtumapaikalla ei ole sallittua majoittua. Tracon järjestää kolmella koululla lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi lattiamajoituksen, joihin on rajallinen määrä paikkoja. Majoituspisteissä partioi jatkuvasti vähintään kaksi majoitusvalvojaa sekä kaksi järjestyksenvalvojaa. Lisäksi tilat on tarkoitukseensa hyväksynyt palotarkastaja ja poliisi.

Traconin majoituspaikat varataan näiden Web-sivujen kautta. Majoituspaikan hinta on 7 €/hlö/yö. Ks. lisätietoja ja varausohjeet.

Majoituspaikan Traconin verkkokaupasta hankkineiden on syytä huomata, että mukaan täytyy ottaa makuupussi, makuualusta ja mahdollisesti tyyny. Majoituspisteissä ei ole tapahtuman puolesta patjoja tai muita nukkumistarvikkeita. Majoituspisteissä on peseytymismahdollisuus.

Tapahtumapaikalta on myös edullinen bussikuljetus majoituspisteille, jonka hinta on 1 €/hlö/suunta (maksu käteisellä).

Suosituksia

Suuri osa nuorista kävijöistä vierailee tapahtumassa osana tuttua kaveriporukkaa. Tällaisia voi löytyä koulusta tai vaikkapa alan paikallisesta harrastusyhdistyksestä. Ajoittain myös nuorten vanhemmat tulevat mukaan tapahtumapaikalle, tai vierailevat samalla paikkakunnalla muussa tapahtumassa sillä aikaa kun perheen nuoremmat viettävät aikaa Traconissa.

Tapahtumapaikalla tulee yleensä liikuttua paljon, jolloin on tärkeää huolehtia nestetasapainon säilymisestä. Kahvioiden tarjoamien palvelujen lisäksi vettä on saatavilla maksutta, mutta oman vesipullon tuominen mukaan on hyvä idea. Tapahtumapäivän aikana kannattaa myös ruokailla kevyesti. Tapahtumapaikalta voi poistua päivän aikana maksamatta pääsymaksua uudelleen ja pieni kävely vaikkapa tapahtumapaikan piha-alueella onkin yleensä hyvä idea.

Henkilötiedot

Ennakkolipunmyynnissä verkkokaupassa kerättyjä henkilötietoja kerätään, säilytetään ja käytetään henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja rekisteriselosteesta. Vastaavasti vapaaehtoistyövoiman ilmoittautumisjärjestelmän tietoja käytetään vain tapahtuman työvuorojen koordinointiin ja siitäkin löytyy oma rekisteriselosteensa.

Kävijän ei tarvitse luovuttaa mitään henkilötietoja tapahtumassa vieraillessaan. Tietoja voidaan kysyä kilpailuihin osallistuvilta, jolloin tietoja käytetään tarvittaessa yhteydenottoon järjestäjien toimesta. Minkään ohjelmanumeron yhteydessä kerättyjä tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille, paitsi pyydettäessä asianomaiset luvat omaaville viranomaisille. Tapahtumassa suoritetaan myös kyselyjä, joihin osallistuva voi halutessaan ilmoittaa henkilötietoja esimerkiksi arvontaa varten.

Yhteystiedot

Tracon VI:n pääjärjestäjä on Mitja Mieskolainen ja viestintävastaava Santtu Pajukanta. Tavoitat järjestäjämme sähköpostiosoitteesta yhteys11@tracon.fi tai puhelinnumerosta 046 544 5157 (varalla 050 345 0542).

Numeroon 046 544 5157 voitte ottaa yhteyttä myös tapahtuman aikana. Numero palvelee myös yöaikaan. Tapahtuman aikana emme suosittele ottamaan yhteyttä sähköpostitse.

Punainen jättiläinen

Crunchyroll

Sangatsu Manga

Desucon

Säätöyhteisö B2 ry