showcase

Tracon VI Tampere-talossa 3.-4. syyskuuta 2011!

Patongin maasta hopeapatonkien maahan

Tracon IV:n bofferiturnauksen finaali

Kuva: Sampo Reponen (Tracon IV)

Teksti: Santtu “Japsu” Pajukanta

Eräänä keväisenä lauantaipäivänä EasyJetin lento Pariisista Helsinkiin oli kolme tuntia myöhässä. Lennolla törmäsin sattumalta Tero Tilukseen perheineen. Tilus on yksi roolipeliseura Maahinkaisen perustajajäsenistä ja omien sanojensa mukaan “pitkän linjan hörhö”. Päädyimme keskustelemaan pitkällisesti Traconista, boffauksesta ja boffaajien päätapahtumasta Sotahuudosta.

Lajia tuntemattomille kerrottakoon, että boffaus eli bofferointi tarkoittaa kamppailua boffereilla eli pehmeillä lyömäaseilla, jotka on kyhätty muovi- ja lasikuituputkista, erilaisista pehmusteista ja ilmastointi- eli jeesusteipistä. Sana bofferi juontaa juurensa ääneen, jonka bofferi päästää osuessaan maaliinsa – bof! Bofferit on kehitetty alun perin live-roolipelien eli LARPpien konfliktinmallinnusta varten, mutta vuosien saatossa bofferointi on kasvanut omaksi harrastuksekseen ja urheilulajikseen.

Jos metsään haluat mennä nyt…

Suomalaisten boffaajien jokavuotinen päätapahtuma on Sotahuuto, viikonlopun kestävä metsäleiri, joka viime vuonna keräsi kunnioitettavat 600 osallistujaa. Sotahuudon puitteissa järjestetään useita erilaisia taisteluskenaarioita. Niistä näyttävimpiä ovat kenttätaistelut, joissa kohtaavat satojen taistelijoiden vahvuiset armeijat.

Sotahuudossa on vuosittain vaihtuva historiallinen teema. Seuraava Sotahuuto järjestetään 8.-10. heinäkuuta 2011 Muuramessa teemanaan Italian kahinat 1100-1200-luvuilla. Sotahuudosta on irronnut myös toinen säännöllisesti järjestettävä tapahtuma, Fantasy Battle, jossa irroitellaan hieman kevyemmällä fantasiateemalla. Kolmas Fantasy Battle järjestetään 12.-14. elokuuta 2011.

Wanted: paljon yleisöä, joka huutaa lujaa

Neljässä ensimmäisessä Traconissa nähtiin monipuolista bofferiohjelmaa kaksintaisteluturnauksesta tee itse bofferi -työpajoihin. Viime vuonna kävi kuitenkin niin ikävästi, että Sotahuuto ja Tracon V sattuivat samalle, heinäkuun ensimmäiselle viikonlopulle. Toisaalta kyse oli tapahtumanjärjestäjien välisen viestinnän puutteesta, toisaalta siitä, että molemmilla tapahtumilla oli omat aikataulurajoitteensa.

– Suomen kesässä on 20 bilettä ja 10 viikonloppua. Kyyhkyslakkaperiaate sanoo, että kaikille ei voi riittää omaa viikonloppua. Sotahuudon järjestämisikkuna on se, että ne jotka tulee intistä pääsee sinne jo, ja ne jotka menee inttiin pääsee sinne vielä. Ropeconin tai Tuskan päälle ei Sotahuutoa voi laittaa, ne on pyhiä, Tilus kommentoi.

Tänä vuonna on onneksi toisin. Sotahuuto on heinäkuussa ja Tracon syyskuussa, joten boffaajatkin pääsevät Traconiin. Millaista ohjelmaa boffaajat Traconilta kaipaavat?

– Finaaliin paljon yleisöä, joka huutaa lujaa. Ja riittävän isoa roskista, kun väki teippaa ja säätää aseitaan ja kahlataan jeesusteipissä ja superlonisilpussa. Vapaa boffausalue palvelee hyvin itsensä organisoivia boffaajia. Tappelukaveri kyllä löytyy, kun paikka osoitetaan. Ei tule jälkipuheita siitä, että on miekkailtu miestenvessan aulassa, Tilus veistelee.

“En pääse pois, ei ole jalat maassa”

Boffaajilla on hieno laji nimeltä siltatyöntö. Siinä kaksi joukkuetta ottaa toisistaan mittaa pitkällä ja kapealla “sillalla”, jolta putoaminen tietää “kuolemaa”. Siltatyöntöä itsekin kokeilleena voin kertoa, että laji on yksi raskaimmista tavoista, joilla kesäisestä ulkoilmasta voi nauttia.

Traconin pitkän putkiperinteen kunniaksi kysyin Tilukselta, mitä hän on mieltä käsitteestä “putkityöntö”. Olisittepa nähneet hänen ilmeensä.

– Putkityöntö kuulostaa siltä, että pääsisitte ensimmäistä kertaa tutustumaan kriisiviestintään. Siltatyönnössä pitää olla sellainen paikka, mistä pääsee pois. Muistan viime vuoden Sotahuudosta tilanteen, jossa olin kolmannessa kilpirivissä. Minut oli jo tökitty hengiltä ja kaveri vierellä myös. Kaverille huudeltiin, että “tule jo pois sieltä”, johon hän vastasi että “en pääse, ei ole jalat maassa”.

Okei, selvä, putkityöntö on huono idea… Parempia ideoita Traconin bofferiohjelman suhteen otetaan vastaan vaikkapa tämän kirjoituksen kommenteissa!


Kommentit ja viittaukset

  1. [...] Patongin maasta hopeapatonkien maahan (Tracon VI) – Ajatuksia tulevan Tracon VI:n bofferiohjelmasta Maahinkaisen perustajajäsenen Tero Tiluksen kanssa käymäni keskustelun perusteella. [...]


Kommentoi




Emme julkaise sähköpostiosoitettasi.

Punainen jättiläinen

Ropecon

Crunchyroll

Omoi